A cégek kötele

Aki látta az új Batman filmet annak biztos nem mondok újat azzal, ha a félelmet egy kötélnek nevezem. Egy kötél, ami megvéd attól, hogy ne zuhanjunk a mélybe, de ami megfoszt attól, hogy elérjük amit akarunk. Nos ez igaz mind a magánéletre, mint az üzleti tevékenységünkre. A legnagyobb probléma, hogy az emberek túlságosan hamar lemondanak az ötletek megvalósításáról. Ezért van az, hogy még mielőtt beszélnénk bárkinek is az ötletünkről már el is döntöttük, hogy úgy se fog működni.

A közép-európai emberek nagy részére sajnos igaz, hogy félnek. A félelemmel alapvetően nincs is baj, de mi már túlságosan félünk. Vagyis igazából nem reális dolgoktól félünk. Azt hiszük, hogy a cégünk egy kínos döntés után azonnal csődbe megy. Talán ez a legnagyobb gát egy cég életében. Talán vannak cégek akikre ez igaz volt, de a legtöbb cég nem így végzi. A nyugati cégek pedig azt az elvet követik, hogy ha nem próbálod meg, akkor soha nem tudod meg, hogy működött volna vagy sem. Ez a megoldás is lehet végzetes egy kis magyar cég számára. A legideálisabb szerintem az aranyközép út. Nem elvetni egyetlen ötletet sem, hanem kicsiben kipróbálni. Mielőtt milliókat fektetnénk bele letesztelni, hogy kicsiben működőképes-e.

De a bátorságot sajnos így se hagyhatjuk ki a cég életéből. Tudtad, hogy az iPod megjelenése előtt fél évvel Steve Jobs az mérnökei által precízen kidolgozott iPodot kidobta? Másfél év munkája veszett kárba, csak azért, mert nem tetszet 1 embernek. Fél év maradt már csak arra, hogy piacra jöjjön valami amiről még a cég se tudta, hogy mi lesz. De így lehetett az iPod sikeres. Szóval, ha valami nem igazán működik a cégben akkor lehet érdemes az egészet csak úgy kidobni és egy újat kezdeni. Mert lehet, ha nem teszed meg, a gyávaságod a középszerűség mocsarába fog süllyeszteni.

Tégy meg magadnak egy szívességet. Gondold végig mit is szeretnél elérni az életben. Miért is vállalkoztál? Mi a célja a munkádnak? Hova akarsz eljutni? Ha ezt tudod akkor meg merd elhinni, hogy képes vagy rá. Ne hallgass másokra, csak merj az ösztöneidre hallgatni. Ha te nem teszed meg, majd jön más és megteszi. De akkor ne irigykedj arra, hogy neki milyen jól megy. Előtted is itt a lehetőség. Leoldod a köteled, hogy átugorj szirtre, vagy hagyod, hogy a félelmed újra és újra a mélybe rántson? 

   

Megjegyzések