Újévi fogadások egyenesen bele a kukába

Itt a Szilveszter előtti csend. Mindenki végiggondolja mit tett ebbe az évbe, mire vitte, mennyire került közel a céljaihoz. Ekkor BUUUMMM! Jön a gondolat, hogy sok dolgot elvesztegetett. Mi lett volna, ha egy kicsit jobban a céljaira koncentrál. Feljön, hogy mit kellene megváltoztatni az életében, hogy közelebb kerüljön az álmai megvalósításához. Majd jön a Szilveszter és ünnepélyesen megfogadja a barátai, családja előtt az ember, hogy min fog változtatni jövőre. És tudod mi változik? Az ég világon semmi!

Szükségtelen lett volna változni akkor? Ezt kétlem. A változás az élet része. De az embernek nem változásra van szüksége, hanem fejlődésre.De nehogy azt hidd, hogy a fejlődésbe való kapaszkodás segít, hogy tényleg fejlődj. Dehogy is! Csak 1-2 hétig fog menni és utána minden a régi lesz. Hogy miért? Talán szkeptikus vagyok? Talán, de ez nem ide tartozik :) Szóval a valódi oka, hogy nincs ami akkor is motiválja az embert amikor a lelkesedés aláhagy. Mert miért is kellene változtatni olyan nagyon? Eddig se haltunk éhen, nem vagyunk hajléktalanok, nem vagyunk ingyenélők. Szóval semmi se motivál minket, hogy a kényelmi zónánkat elhagyjuk, ahol a kudarcok várnak. Hiába a szép álom. Tudod mi a legtragikusabb a temetőkbe? Nem a sok eltemetett ember, hanem a sok eltemetett álom. Azt hiszed a szüleid nem vágytak arra, hogy sikeresek legyenek? Azt gondolod ők egy középszerű emberek akartak lenni gyerekkorukban? Biztos vagyok benne, hogy nem így volt. De az élet nehézségei miatt megalkudtak. Megalkudtak azzal, hogy kajapénzért, szállásért és egy kevés költőpénzért cserébe lemondanak az álmaikról. De tudod ez nem az ő hibájuk. Ez társadalmi probléma. Talán nem is az a probléma, hogy az álmodhoz nem kerültél sokkal közelebb, hanem, hogy ez azért történt mert te is megalkudtál. Mert nem rossz így se az élet. Álmodozunk mert jól esik azt mondani, hogy ez vagy az az álmom. De semmit nem teszünk  érte. És ha azt gondolod nem így van vegyél tollat és papírt és írd le az elmúlt évben mit tettél azért, hogy elérd az álmaidat. Mi volt az ami tényleg kiemel a középszerűségből.



Nos, remélem látod, hogy ez nagyon kevés. Szóval mi legyen akkor a szilveszterrel? Fogadd meg, hogy közelebb kerülsz az álmaidhoz, de (és itt jön a lényeg) lépésről lépésre. Az jó dolog, ha eldöntötted, de akkor dolgozz ki egy tervet. Írd le hol szeretnél tartani januárban, februárban és a többi hónapban. Írd le milyen érzés lesz majd, ha ezt eléred. Milyen lesz amikor majd a barátaidnak elmesélheted, hogy lassan itt a cél. ÉS! Írd le azt is, hogy mi fog odavezetni. Mit kell neked ahhoz tenned, hogy elérd azt a célt. Termész a célod legyen SMART.

Az az:
(S)pecific (pontosan körülírt),
(M)easurable (Mérhető),
(A)chievable (megvalósítható, ésszerű, elérhető),
(R)elevant (Releváns, a témához tartozó),
(T)ime-bound (időtartamhoz kötött).

Ha így vágsz neki az újévnek a siker garantált. Nem azt mondom, hogy 2013ban eléred ezt a célt (bár kívánom, hogy sikerüljön!). Azt mondom, hogy közelebb kerülsz hozzá. Így még hamarabb élvezheted
majd munkád és fáradozásod gyümölcsét.

Szóval rövidre fogva a végét:
Köszönöm egész éves figyelmedet. Remélem a következő évben is velem tartasz, hogy együtt építsük  fel az álmaid vállalkozását. És legvégül kérlek engedd meg, hogy a következő évre boldog, sikerekben gazdag évet kívánjak neked!

Üdvözlettel,

Domokos Gábor

Megjegyzések